11. várka Ležák světlý

30. 12. 2011

začátek 8,30 hod.
1. do hrnce 13,5 l vody ohřátých na 40 C, přisypat slad český světlý 4 kg,  rozmícháno 25 min. odpočinout
 2. zapářka na 52 C  (4 l horké vody) + 10 min. nechat ležet
3. odlít 1/3 + zahřát tuto třetinu na 63 C + 10 min. nechat odpočívat, zbylé 2/3 izolovat
4. zahřát na 73 C + 12 min. nechat odpočívat
5. dovést k varu a 20 min. vařit
6. vrátit zpět k  2/3 dobře zamíchat
7. smícháním dosáhnout teplotu okolo 63 C
8. 1/3 slít a nechat stranou v teple (izolovat)
9. 2/3 zahřát na 73 C + 20 min. nechat odpočívat
10. dovést k varu + 20 min. vařit
11. vylít zpět k 1/3 a dobře promíchat (teplota 83, to je dost)
12. 30 min. nechat odpočívat + zkusit jodovou zkoušku, OK
13. scezování scezeno cca 10 litru  - vyslazovací voda 13 l
14. sladinu zpět ohřát k varu a vařit celkem 90 min. - chmelovar (celkem 50 g chmele Sládek)
15. přidat chmel na začátku varu ½, po 45 min. 1/4 chmele, po 80 min. 1/4 chmele
16. po chmelovaru nechat odpočívat 20 min.
17. schladit na cca 10 C kvasinky z minulé várky rozmíchat v mladině
19. přelít do fermetační nádoby (celkem 20,5 l), změřit hustotu 1048 to odpovídá 12 % EPM), uzavřít nádobu, dát kvasnou zátku ( uloženo do sklepa 31. 12. 2011 v 18,00 hod.), teplota sklep 10 C

Stočeno 4. 1. 2012 při hustotě 1018, přidáno 3g maltózy na 0,5 l, alk. 4 %