4. várka 3. 4. 2011 MARZEN

 

Inspirováno Františkem Richterem - Pivo jako křen

začátek 9,00 hod.

1. do hrnce 18l vody ohřátých na 42 C, přisypat slad český světlý 5 kg, 0,3 kg mnichovský rozmíváno 10 min. odpočinout
2. zahřát na 53 C + 15 min. nechat ležet
3. zahřát na 63 C + 30 min. nechat ležet
4. zahřát na 73 C + 30 min. nechat odpočívat
5. zahřát na 78 C + 30 min. nechat odpočívat

6. scezování - vyslazovací voda 13 l
7. sladinu ohřát k varu a vařit celkem 90 min. - chmelovar (celkem 45 g chmele)
8. přidat chmel na začítku varu 1/2
9. po 45 min. 1/4 chmele
10. po 80 min. 1/4 chmele
11. zchlazeno na 14 C (vana voda 8 C, vzduch cca 20 min. za cca 2 hod., pod 14 C už to nešlo) rozděleno na tři díly (tři hrnce)
12. kvasinky sušené rozmíchané v mladině
13. přelít do fermetační nádoby, změřit hustotu 1072 to odpovídá 17,5 % EPM), uzavřít nádobu, dát kvasnou zátku ( uloženo do sklepa 3. 4. 2011 v 18,00 hod.)

14. probublávání - první den skoro nic, pak každý den po 20 s

15. po 7 dnech najednou nic, hustota 1030

16. vytaženo do teploty 15 C, kvašení opět pokračuje

17. až 15. den hustota mírně pod 1020, cca 16,5 lobsah alkoholu cca7,0 % obj.