5. várka Ležák 12 %

začátek 8,30 hod.

1. do hrnce 15 l vody ohřátých na 40 C, přisypat slad český světlý 4 kg,  rozmícháno 10 min. odpočinout

 2. zahřát na 52 C + 10 min. nechat ležet
3. odlít 1/3 + zahřát tuto třetinu na 63 C + 15 min. nechat odpočívat, zbylé 2/3 izolovat dekou
4. zahřát na 73 C + 20 min. nechat odpočívat
5. dovést k varu a 20 min. vařit
6. vrátit zpět k  2/3 dobře zamíchat
7. smícháním dosáhnout teplotu okolo 63 C, potřeba trochu přihřát
8. 1/3 slít a nechat stranou v teple (izolovat)
9. 2/3 zahřát na 73 C + 20 min. nechat odpočívat
10. dovést k varu + 20 min. vařit
11. vylít zpět k 1/3 a dobře promíchat
12. 30 min. nechat odpočívat + zkusit jodovou zkoušku, OK
13. scezování scezeno cca 7,5 litru  - vyslazovací voda 15 l
14. sladinu zpět ohřát k varu a vařit celkem 90 min. - chmelovar (celkem 30 g chmele)
15. přidat chmel na začítku varu 1/2
16. po 45 min. 1/4 chmele
17. po 80 min. 1/4 chmele
18. po chmelovaru nechat odpočívat 20 min.
19. schladit na cca 15 C (ve třech hrncích za cca 2,5 hod.)
20. kvasinky z minulé várky rozmíchat v mladině
21. přelít do fermetační nádoby (celkem 19,5 lo), změřit hustotu 1050 to odpovídá 12 % EPM), uzavřít nádobu, dát kvasnou zátku ( uloženo do sklepa 22. 5. 2011 v 18,00 hod.), teplota sklep 14 C

22.probublávání první a druhý den po 5 s, 25. 5.2011 po cca 10 s

23. Stočeno 27. 5. 2011 při hustotě 1012, předpokládaný obsah alkoholu 5 % obj.