9. várka tmavé trojrmut

17. 11. 2011

začátek 8,15 hod.

1. vystírka 25 l na 42 C

2. slad mnichovský 1 kg,  2 kg českého sladu, 2kg plzeňský, CARAFA® Typ 1 0,150 kg, Carahell 0.350 kg rozmícháno 10 min. odpočinout

3. zahřát na 52 C + 10 min. nechat ležet
4. odlít 1/3 + zahřát tuto třetinu na 63 C + 15 min. nechat odpočívat, zbylé 2/3 izolovat dekou
5. zahřát na 73 C + 20 min. nechat odpočívat
6. dovést k varu a 15 min. vařit
7. vrátit zpět k  2/3 dobře zamíchat
8. smícháním dosáhnout teplotu okolo 63 C, potřeba trochu přihřát
8. 1/3 slít a nechat stranou v teple (izolovat)
9. 2/3 zahřát na 73 C + 20 min. nechat odpočívat
10. dovést k varu + 15 min. vařit
11. vylít zpět k 1/3 a dobře promíchat

12. slit dohromady, dosažená teplota 73 C 15 min odpočívat

13. odebrat 2/3 a provést var 15 min, následně smíchat s odloženou 1/3

14 20 min. nechat odpočívat + zkusit jodovou zkoušku, OK
13. scezování  - vyslazovací voda 14 l
14. sladinu zpět ohřát k varu a vařit celkem 90 min. - chmelovar (celkem 58 g granulí, 40 g Premiant, 18 g ŽPČ)
15. přidat chmel na začítku varu 1/2
16. po 45 min. 1/4 chmele
17. po 80 min. 1/4 chmele
18. po chmelovaru nechat odpočívat 20 min.
19. schlazeno ve sklepě na 10  C
20. kvasinky z minulé várky (živé) rozmíchat v mladině
21. přelít do fermetační nádoby (celkem 21 l mladinyl), změřit hustotu 1062 to odpovídá 15% EPM) ( zakvašeno 18. 11. 2011 v 8,00 hod.), teplota sklep 10 C

22. stočeno 26. 11. 2011 při 1022, cca 5,5 %