16. Tmavý ležák 12

1. do hrnce 20l vody ohřátých na 40C, přisypat slad plzeňský světlý 2.5 kg, slad vídeňský  2,5 kg,  0,3 carahell, pražený 0,3 rozmícháno 10 min. odpočinout

 2. zahřáto na 52 C + 40 min pauza
3. zahřáto na 62 C + 40min pauza
4. zahřáto na 73 C + 20 min pauza

5. zahřáto na 77 C + 20 min pauza

6. scezení, vyslazení 15l
5. chmelovar - Premiant 45g - 1/2 90min., 1/4 45 min., 1/4 5 min. + 20 min. pauza

6. schlazeno venku
7. kvasinky S 23
8. přelít do fermetační nádoby (celkem 24 l), změřit hustotu 1048 to odpovídá 12 % EPM), uzavřít nádobu, dát kvasnou zátku ( zakvašeno 19. 1. 2013 v 19,00 hod.), teplota sklep 10 C