Tmavý speciál

začátek 8,30 hod.
1. do hrnce 15 l vody ohřátých na 52 C, přisypat slad český světlý 2 kg, vídeňský 2 kg, 1kg mnichovský, 0,2 kg praženého rozmícháno 20 min. odpočinout
 2. zapářka na  60 C  (4 l horké vody) + 30 min. nechat ležet
3. zahřát na 65 + 30 min. nechat odpočívat
4. zahřát na 72 C + 15 min. nechat odpočívat
5. zahřát na 75 - 78 C

6. scezování, vyslazovací voda 10 l
7. sladinu zpět ohřát k varu a vařit celkem 90 min. - chmelovar (celkem 45 g chmele ŽPČ)
8. přidat chmel na začátku varu 35 g, po 80 min. 10 g chmele
9. po chmelovaru nechat odpočívat 20 min.+ přidáno 3,5 litru horké vody k snižení hustoty
10. schladit na cca 10 C kvasinky z minulé várky rozmíchat v mladinězátku
11. přelít do fermetační nádoby (celkem 20 l), změřit hustotu 1055 to odpovídá 13,6 % EPM), uzavřít nádobu, dát kvasnou ( uloženo do sklepa 23. 1. 2012 v 8,00 hod.), teplota sklep 9 C

12. Stočeno 29. 1. 2022 při hustotě 1020 přidáno 3g maltózy na 0,5 l, alk. 4,3 %