třetí várka 19. 2. 2011

začátek 8,45

1. do hrnce 16 l vody ohřát na 40 C, přisypat slad 4 kg, rozmíchat + 10 min. odpočinout
2. zahřát na 52 C + 10 min. nechat ležet
3. odlít 1/3 + zahřát tuto třetinu na 63 C + 15 min. nechat odpočívat, zbylé 2/3 izolovat dekou
4. zahřát na 73 C + 20 min. nechat odpočívat
5. dovést k varu a 20 min. vařit
6. vrátit zpět k  2/3 dobře zamíchat
7. smícháním dosáhnout teplotu okolo 63 C, tentokrát to sedlo
8. 1/3 slít a nechat stranou v teple (izolovat)
9. 2/3 zahřát na 73 C + 20 min. nechat odpočívat
10. dovést k varu + 20 min. vařit
11. vylít zpět k 1/3 a dobře promíchat
12. 30 min. nechat odpočívat + zkusit jodovou zkoušku
13. scezování - vyslazovací voda 13 l
14. sladinu zpět ohřát k varu a vařit celkem 90 min. - chmelovar (celkem 23 g chmele)
15. přidat chmel na začítku varu 1/2
16. po 45 min. 1/4 chmele
17. po 80 min. 1/4 chmele
18. po chmelovaru nechat odpočívat 20 min. (teplota klesne cca na 80 C.)
19. schladit na cca 10 C (při - 1 c za cca 2 hod.) rozděleno na tři díly (tři hrnce)
20. kvasinky z minulé várky rozmíchat v mladině
21. přelít do fermetační nádoby, změřit hustotu 1070 to odpovídá 17 % EPM), uzavřít nádobu, dát kvasnou zátku ( uloženo do sklepa 19. 2. 2011 v 17,30 hod.)

22. probublávání cca po 20 - dne 20. 2. 2011

23. po 7 dnech se probublávání zcela zastavilo

24. stočeno 28. 2. 2011 po 9 dnech hustota 1017 při 15 C obsah alkoholu cca 7 % obj.