První várka 28. 11. 2010

Záčátek 9.00

Výchozí situace: Slad namletý, hrnec 50 l, vařečka, mísy, hrnce, filtrační hadry, síta, fermentační nádoba Mr. Sládek

1. do hrnce 17,5 l vody ohřát na 40 C, přisypat slad 5 kg

2. zahřát na 52 C + 10 min. nechat ležet

3. odlít 1/3 + zahřát tuto třetinu na 63 C + 15 min. nechat odpočívat

4. zahřát na 73 C + 20 min. nechat odpočívat

5. dovést k varu a 20 min. vařit

6. vrátit zpět k  2/3 dobře zamíchat

7. smícháním dosáhnout teplotu okolo 63 C případně přihřát

8. 1/3 slít a nechat stranou v teple (izolovat)

9. 2/3 zahřát na 73 C + 20 min. nechat odpočívat

10. dovést k varu + 20 min. vařit

11. vylít zpět k 1/3 a dobře promíchat

12. 30 min. nechat odpočívat + zkusit jodovou zkoušku

13. scezování - nahrubou skrz síto, potom propláchnout dodatečnou vodou (70 C) cca 5 litry, znovu přes síto, potom ještě přes látku (dětská plena)

14. sladinu zpět ohřít k varu a vařit celkem 90 min. chmelovar - použitý chmelový granulát Mr. Sládek 100 g

15. přidat chmel na začítku varu 1/2

16. po 45 min. 1/4 chmele

17. po 80 min. 1/4 chmele

18. po chmelovaru nechat odpočívat 20 min. (teplota klesne cca na 80 min.)

19. schladit na cca 10 C (při mrazu - 8 C za cca 1 hod.)

20. kvasinky rozmíchat v mladině (před chmelovarem odebrat litr mladiny, nechat schladit do nej dát kvasinky)

21. přelít do fermetační nádoby, změřit hustotu, uzavřít nádobu, dát kvasnou zátku (1070) odpovídá 17 % EPM

22. kvasení při 10 - 12 C (sklep)

23. pěna velmi nizká (do 3 cm) po celou dobu kvasení, problublávání cca po 30 s

24. měření hustoty po 6 dnech 1030

25. pěna opadla osmý den zcela, z povrchu sebrána "špína" zbytky po kvasení a zbytky pěny, probublávání po 2 min.

26. měření hustoty devátý den 1022 a stáčení, obsah alkoholu 6,2 % obj. (7. 12. 2010)