Zkušenosti a chyby

Drcení sladu

- zůstává vyřešit drcení sladu nějakou inteligentní cestou. Šest hodin práce s válečkem na nudle není úplně ono

 

Vyslazování

- použito 5 l vody, výsledek hodně hustý (1070), možno použít více vody, hodně se vypaří

- příště zkusíme 10 l ohřáté vody prolít mlátem a scezovačkou

 

Scezování

- přes pleny je to zdlouhavé

- při větším tlaku se sladina zbytečně zakaluje

- je třeba vyrobit lepší scezovací nádobu

 

Chmelovar

- podle cizích zkušeností provádět chmelovar bez poklice

- vyšší ztrátu způsobenou odparem je třeba nahradit při vyslazování

 

Výsledné pivo

- ihned po stočení do PETek ze spilky chuť a barva připomínala burčák. Nyní, po více než týdnu je barva nádherně medová a z chuti se ztrácí pachuť kvasinek. Chuť se den za dnem blíží pivním speciálům. Amatérským odhadem obsahuje kolem 8% alkoholu, což je někde mezi 16-18 stupni.