druhá várka 9. 1. 2011

Záčátek 9.00

Výchozí situace: Slad namletý, hrnec 50 l, vařečka, scezovací nádoba, fermentační nádoba Mr. Sládek

1. do hrnce 14 l vody ohřát na 40 C, přisypat slad 4 kg

2. zahřát na 52 C + 10 min. nechat ležet

3. odlít 1/3 + zahřát tuto třetinu na 63 C + 15 min. nechat odpočívat

4. zahřát na 73 C + 20 min. nechat odpočívat

5. dovést k varu a 20 min. vařit

6. vrátit zpět k  2/3 dobře zamíchat

7. smícháním dosáhnout teplotu okolo 63 C případně přihřát

8. 1/3 slít a nechat stranou v teple (izolovat)

9. 2/3 zahřát na 73 C + 20 min. nechat odpočívat

10. dovést k varu + 20 min. vařit

11. vylít zpět k 1/3 a dobře promíchat

12. 30 min. nechat odpočívat + zkusit jodovou zkoušku

13. scezování - scezovací nádobaze dvou nádoba rozmíchání barvy (Bauhaus) - funguje skvěle

14. sladinu zpět ohřít k varu a vařit celkem 90 min. - chmelovar (celkem 22 g chmele)

15. přidat chmel na začítku varu 1/2

16. po 45 min. 1/4 chmele

17. po 80 min. 1/4 chmele

18. po chmelovaru nechat odpočívat 20 min. (teplota klesne cca na 80 C.)

19. schladit na cca 10 C (při 2 c za cca 2,5 hod.)

20. kvasinky z minulé várky rozmíchat v mladině

21. přelít do fermetační nádoby, změřit hustotu (1055 to odpovídá 13 % EPM), uzavřít nádobu, dát kvasnou zátku ( uloženo do sklepa 17,30)

22. kvasení při 10 C (sklep), teplota konstantní, kolísání teplot pojištěno přitékající vodou z děště a tání :-))

23. pěna kompaktní po celou dobu kvasení, poměrně prohnědlá problublávání cca po 10 až 25 s (5. den)

24. měření hustoty po 6 dnech 1030

25. pěna opadla 7. den, sesbírání zbytku pěny, hladina čistá

26. 8. den. světlá tenká pěna na povarchu, měření hustoty 1022

27. 9. den tj. 18. 1. 2011 stáčení celkem zalahvováno 13,5 l; 0,75 l degustace, obsah alkoholu 4,6 % obj.